Faydalı Bilgiler

Soba Nasıl Seçilir

Hangi Model?

Sobanızı sadece görünüşüne bakarak seçmemelisiniz. Sobanızın ısıtma kapasitesinin sizin ısınma ihtiyaçlarınıza cevap vermesi gerekir. Örneğin eğer sobanızı mekanınıza oranla çok büyük bir model seçerseniz, sobanıza girecek hava yeterli miktarda olamayacağından düzgün bir yanış elde edemezsiniz, camlarda ve bacanızda fazla miktarda duman oluşur.

Aşağıdaki durumları göz önünde bulundurmalısınız:

Sobanızla kaç metre kara bir alanı ısıtmak istiyorsunuz?
Sobanızla kaç metre kare bir alanı ısıtmak istediğinizi hesap edip, broşürlerimizde yada web sayfamızdaki tabloları inceleyiniz. Bu tablolardaki değerler, tavan yüksekliği 2.40 metre olan mekanlar için hazırlanmıştır. Buna göre: 1 Kw güç, mekanınızın izolasyonuyla doğru orantılı olarak 10-20 metrekare alanı ısıtır.

Yazlık olarak mı yoksa sürekli yaşadığınız ev olarak mı kullanıyorsunuz?
Çoğu durumlarda yazlık evlerin ısınma ihtiyacı sürekli olarak yaşadığınız evden daha azdır. Bu durumda buna uygun bir model seçmelisiniz.

Sobanız evinizdeki tek ısınma kaynağı mı yoksa ek ısınma kaynağı mı olacak?
Sobanız eğer evinizin tek ısınma kaynağı olacaksa, sobanızı ısıyı eşit şekilde yayan, mekanınıza uygun büyüklükte konvekşın modellerden birini seçmeniz daha uygundur. Ama örneğin sadece oturma odanızı ısıtmak için ek ısınma kaynağı olarak düşünüyorsanız daha küçük bir model doğru bir seçim olur.

Mekanınızın izolasyonu nasıl?

Mekanların izolasyonları çok çeşitlilikler gösterir. Eğer sizin ki çok iyi olmayan bir izolasyona sahipse, gereğinden bir parça daha büyük bir model seçmeniz uygundur.

Soba Kurulumu

Arı-İş sobayı kolayca kurmak

Bütün sobalar dikkatle ve çeşitli kurallar göz önünde bulundurularak kurulmalıdır. Arı-iş sobanın kurulması ile ilgili birkaç önemli nokta da aşağıda bilgilerinize sunulmuştur.

Mesafeler

Günümüzde Arı-iş Sobaları kapalı şömine olarak kabul edilmektedir. Genel kural olarak sobanızı tutuşabilen malzemelerin önüne koyacaksanız; arkasından 40 cm, önünden 90cm yanlardan 60'şar cm.den daha fazla yakınlaştırmamalısınız. Ayrıca her bir soba modeli için bırakmanız gereken güvenli mesafeleri Arı-iş Soba katalogundan öğrenebilirsiniz. Tutuşmayan malzemelerin önüne kurulacak sobalarda ise; herhangi bir kural bulunmamasına rağmen ısının düzgün şekilde dağılmasını temin etmek ve kolay temizlik yapabilmek amacıyla arkasından en az 10cm mesafe bırakılması önerilir. Bu arada, tuğla gibi yanmaz malzemelerden inşa edilmiş duvarların üzerine kaplanmış duvar kağıdı tutuşabilen malzeme olarak kabul edilmemektedir.

Baca bağlantısı

Arı-iş Sobanın, bağlantı noktalarının arasında en az 25cm mesafe olmak kaydıyla katı yakıt yakan başka bir ısıtıcının bağlı olduğu bacaya bağlayabilirsiniz. Bacanızın genişliği en az; 175cm ² yada 15cm çapında olmalıdır.

İyi çeken bir baca iyi ısıtan bir soba için en önemli faktördür; sobanın motoru gibi görev yapar. İyi bir çekişe sahip değilse sobanızdan beklediğiniz randımanı elde edemezsiniz.

İyi bir baca çekişini sağlamak için

Baca çekişi, dışarıdaki soğuk hava ile bacanın içersindeki sıcak hava arasındaki ısı farkından tarafından doğar.

Buna göre iyi bir baca çekişi şu durumlarda elde edilir:

  • Baca içi ile dış ortamın ısısı arasındaki sıcaklık farkı büyük olduğu zaman. (Yani havanın soğuk olduğu günlerde bacanız daha iyi çeker.)
  • Havanın açık olduğu günlerde,
  • Bacanız yeterli yükseklikte inşa edilmiş olduğunda. ( Sobanızın üzeri ile baca çıkışı arasındaki mesafe 4 metreden az ve 5-6 metreden fazla olmamalıdır. 5-6 Metreden fazla olması durumunda bacanızda fan olması gerekebilir.)

Kötü baca çekişine sebep aşağıdakiler olabilir:

  • Baca içi ile dış ortamın ısısı arasındaki sıcaklık farkı az olduğu zaman. ( Yani havanın sıcak olduğu günlerde bacanızın çekişi daha kötüdür. Yada izolasyonu gerektiği gibi yapılmamış bacalar soğuk havalarda bile kötü bir çekişe sebep olurlar.)
  • Havanın hiç rüzgarsız olduğu günler.
  • Çatıdaki bacanızın yeterli yükseklikte olmayıp, çevredeki diğer evlerin çatıları yada ağaçlarla çevrelenmiş bulunması halinde.
  • Bacanızda çatlaklar bulunup, bunların bacanın içine gereksiz hava girişine sebep olması halinde.

Kurulum

Arı-iş soba modellerinin hemen, hemen tamamı üstten veya arkadan boru çıkışı yapılabilecek şekilde imal edilmiştir. Üstten boru çıkışı ile borudan geçen sıcak havanın vereceği ısıdan da faydalanılmış olur.

  • Duvardaki baca deliği 12 cm çapında olmalıdır.
  • Baca contanızı baca deliğine yerleştirerek, gerekirse alçı ile tamamen sabitleştiriniz.
  • Boruyu baca deliğine soktuktan sonra, özel seramik kordonu boru ile conta arasındaki boşluğa sıkıca yerleştiriniz. Bu kordon, kötü havalarda bile bacada bulunan kurumun ortama yayılmasını tamamen engeller. Duvarda daha hoş bir görüntü elde etmek için boru baca bağlantısından önce bitiş halkası kullanılması önerilir.
  • Duvardaki baca deliği 15,5cm çapında olmalıdır. Eğer değilse, baca deliğini genişleterek 15,5cm'e getiriniz.
  • Baca contanızı baca deliğine yerleştirerek, gerekirse alçı ile tamamen sabitleştiriniz.
  • Boruyu baca deliğine soktuktan sonra, özel seramik kordonu boru ile conta arasındaki boşluğa sıkıca yerleştiriniz. Bu kordon, kötü havalarda bile bacada bulunan kurumun ortama yayılmasını tamamen engeller. Duvarda daha hoş bir görüntü elde etmek için boru baca bağlantısından önce bitiş halkası kullanılması önerilir.
Tuğlalı Soba Kullanma Talimatı

Soba mutlaka üstten yanmalıdır. Alttan yakmayınız, zira sobanın çabuk dolmasına ve hava kirliliğine sebep olursunuz.Kömürü,Turbo sistemin 10 cm. altına kadar doldurun ve kırılmış odunu,sobaya girebilecek şekilde,aldığı kadar doldurunuz ve üstündeki sürgülü kapağı açmak sureti ile yakınız. Odunlar tutuştuktan sonra gerekirse bir iki tane odun ilave ediniz ve iki ateş küreği kömür atınız.Üst kapağı kapattıktan sonra sobayı yanmaya bırakınız. Sobanın tekrar yanması gerektiğinde soba içerisinde ateş dahi olsa, bu durum sobaya zarar vermeyeceğinden, boşaltıp yeniden yakınız.

Yakma Şekli

Kaynak Kömürleri Yakma Şekli

Bilindiği gibi linyit kömürlerinde kendilerine has özellikleri bulunmaktadır.Soba, kömürün özelliğine uygun olarak yakılmalıdır. Kaynayan kömürlerde soba üstten yandığı için yanma anında kaynayarak ince bir tabaka meydana getirir. Ve ısıyı iletmez. Hal böyle olunca da yanma olayı durur,soba kararmaya başlar.Yukarıda bahsedilen durumu önlemek için sobayı doldurmadan ev- el ortasına bir adet odun dikiniz ve etrafına kömür yerleştirdikten sonra (A) maddesinde izah edilen işlemleri yapınız.

Nemli ve Kalorisi Düşük Linyit Kömürlerini Yakma Şekli

Bu tip kömürlerde (B) maddesinde izah edilen hususlara uyarak yakmak gerekir. Kömür topraklı ise10 mm gözlü elekten ele- elemek sureti ile topraktan arındırınız.Elek altı tozu, soba, tavına geldikten sonra, azar azar atmak sureti ile bu tozları da değerlendirmiş olursunuz.

Önemli Not

Piyasadaki, kalorisi yüksek ithal kok ve yüksek kalorili iç piyasa kömürleri, sobanızın ızgara aksamını eritmektedir. Bu durumu önlemek için çanak ızgara üst seviyesine kadar kalorisi düşük kömür doldurulur, üzerine yüksek kalorili kömür ilave edilerek ızgara aksamının erimesi önlenmiş olur, Sizlere ikinci bir masraf getirmez.

Temizleme Şekli

Tuğlalı Soba ve Kuzinelerin Külünü Temizleme Şekli

Sobanın temizlenme problemine, uzun süren çalışmalardan sonra büyük bir kolaylık getirilmiştir. Bu sayede sobanız kolaylıkla temizlenebilmektedir. Sobanın içerisinde azda olsa ateş kalabilir. Bu durumda dahi arkadaki ızgaranın manevela kolunu, kendinizden yana hafif sallayarak 90 C çevirdiğinizde kül kabına külün tamamı boşaltılmış olur. Sobanın külü kolayca boşaltma özelliğinden başka, yanma anında, ızgara üzerindeki külleri de kül tavasına eleme özelliği vardır. Yanma devam ederken ızgara üzerindeki küller sobanın yan tarafındaki bakalit kolun ileri geri itilmesi ile elenir.Bu eleme işi yapılmazsa yakıtın yanması zorlaşır. Hatta oksijeni iyi alamayan yakıt isli bir alevle yanar. Sobanın bu özelliğine de dikkat etmeniz menfaatiniz icabıdır.

Kullanma Talimatı

Kovalı Soba ve Kuzinelerin Kullanma Talimatı

Kovalı soba üstten yakılacaktır. Kovanın 2/3' lük kısmına kadar kömürle dolduracaktır. Geriye kalan bölüme odun konarak ateşlenecektir. Ateşleme işlemi sürgülü kapak yanma işlemini gerçekleştirecek kadar açılarak yapılacaktır.

Fırın Kullanma Talimatı

Kuzinenin üst camlı bölmesi fırın, Alt camlı bölmesi sıcak tutma (Dinlendirme) yeri olarak kullanılır. Tepsinin içine hazırlayacağınız malzemeyi fırın iyice ısındıktan sonra fırının içine yerleştiriniz.Camlı kapağı kapatınız, pişirmesini bekleyiniz üstü pişirmesine rağmen alt kısmı pişirmemişse kuzinenin arkasındaki kolu alt yazısı tarafına çeviriniz. Altıda piştikten sonra tekrar üst yazısı tarafına çeviriniz. Al t camlı kapağı açarak dinlendirme bölümüne alınız ve kapağı kapatınız.

Temizleme Talimatı

Soba kömür sobası olarak imal edilmiştir.Mümkün mertebe sobada naylon, lastik ve kağıt gibi çok fazla kurum yapan malzeme atmayınız.Duman fırının hem üstünde hem de altında geçtiğinden çok çabuk kurum yapıp tıkanmasına sebep olabilir , sobanın yanması zorlaşır.Bu gibi hallerde fırının hem üst kısmı hem de alt kısmı kurumdan temizlenmelidir.Üst kısmı üstteki seyyar kapaklar açılarak, alt kısmı dinlendirme bölümünün tavanındaki sürgü açıldıktan sonra kovayı da çıkartıp soba içinden temizlenir daha sonra sürgü iyice kapatılır. Yanma ve pişirme normale döner. Bu talimata göre hareket edildiği halde bir anormallik varsa baca ve borular kontrol edilmelidir.

Önemli Notlar

Kalorisi Yüksek Kömüre Dikkat!

Piyasadaki, kalorisi yüksek ithal kok ve yüksek kalorili iç piyasa kömürleri, sobanızın ızgara aksamını eritmektedir. Bu durumu önlemek için çanak ızgara üst seviyesine kadar kalorisi düşük kömür doldurulur ve üzerine yüksek kalorili kömür ilave edilerek ızgara aksamının erimesi önlenmiş olur. Sizlere ikinci bir masraf getirmez.

Soba Temizliğine Dikkat!

Soba kömür sobası olarak imal edilmiştir.Mümkün mertebe sobada naylon, lastik ve kağıt gibi çok fazla kurum yapan malzeme atmayınız.Duman fırının hem üstünde hem de altında geçtiğinden çok çabuk kurum yapıp tıkanmasına sebep olabilir , sobanın yanması zorlaşır.
Bu gibi hallerde fırının hem üst kısmı hem de alt kısmı kurumdan temizlenmelidir.Üst kısmı üstteki seyyar kapaklar açılarak, alt kısmı dinlendirme bölümünün tavanındaki sürgü açıldıktan sonra kovayı da çıkartıp soba içinden temizlenir daha sonra sürgü iyice kapatılır. Yanma ve pişirme normale döner.
Bu talimata göre hareket edildiği halde bir anormallik varsa baca ve borular kontrol edilmelidir.